Promocja!

Olej lniany

 19,99  17,99

Olej lniany

Olej lniany tłoczymy z najwyższej jakości nasion lnu

HURRY! ONLY 10 LEFT IN STOCK.

Na stanie

Opis

Olej lniany

Olej lniany tłoczymy z najwyższej jakości nasion lnu.

Nasiona lnu

Otrzymywany jest z nasion lnu. Jego spożywanie wpływa korzystnie na zdrowie, wzmacnia bowiem odporność organizmu, chroni przed rozwojem chorób układu krążenia oraz zapobiega przesuszeniu skóry.

Nasiona lnu są małe, o barwie brązowej, zawierają błonnik rozpuszczalny w wodzie i śluzy, dlatego też napary z siemienia lnianego stosuje się w chorobach przewodu pokarmowego, w tym przy wrzodach żołądka i dwunastnicy, chorobie Leśniewskiego-Crohna, wrzodziejącym zapaleniu jelita grubego oraz zaparciach.

Olej lniany

Z nasion lnu otrzymuje się olej lniany, który dzięki zawartości wielu substancji o charakterze prozdrowotnym korzystnie wpływa na zdrowie. Właściwości oleju lnianego sprawiają, że zaleca się jego spożywanie w szczególności przez rekonwalescentów, w stanach obniżonej odporności oraz w czasie intensywnego uprawiania sportów.

Zdrowotne właściwości oleju lnianego są bardzo liczne. Olej lniany jest nieocenionym źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych, do których należą kwasy: alfa-linolenowy (omega-3), linolowy (omega-6), oleinowy (omega-9), arachidonowy, a także kwasów nasyconych, jak kwas mirystynowy, palmitynowy, stearynowy.

Nienasycone kwasy tłuszczowe z uwagi na fakt, że są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu określane są jako witamina F.

Olej lniany w zależności od pochodzenia nasion zawiera od 26 do 58 proc. kwasu alfa-linolenowego, od 5 do 23 proc. kwasu linolowego, od 13 do 38 proc. kwasu oleinowego, a spośród kwasów nasyconych kwas palmitynowy stanowi od 4 do 9 proc., z kolei kwas stearynowy od 2 do 8 proc.

Olej lniany jest również źródłem witaminy E zwanej inaczej tokoferolem, która wykazuje działanie antyoksydacyjne, przeciwstarzeniowe oraz warunkuje prawidłowy wygląd skóry.

W oleju lnianym obecne są również sterole roślinne (233 mg/100 g, 6-9 proc.), które zapobiegają wchłanianiu cholesterolu w jelitach, przez co następuje zmniejszenie jego poziomu we krwi.

Tłoczony na zimno (nierafinowany). Olej, który trafia do Was pochodzi zawsze z pierwszego tłoczenia.

– Powstaje w niewielkich partiach, abyście mieli pewność, że zawsze trafia do Was świeży olej lniany.

– Stanowi doskonały dodatek do posiłków – wspaniale podkreśla smak m. in. sałatek, dressingów, pieczywa, tostów, makaronów czy surowych, gotowanych lub pieczonych warzyw.

– Na tle innych olejów wyróżnia się wysoką zawartością niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3 i omega-6.

– Jest bogaty w witaminę E.

– Doskonale sprawdza się jako olej kosmetyczny – ponieważ idealnie nawilża oraz pielęgnuje skórę i włosy.

Olej lniany ma liczne właściwości zdrowotne:

– zapobiega chorobom skóry, w tym łupieżowi, łojotokowi, przeciwdziała wysuszeniu skóry i nadmiernemu łuszczeniu, zmniejsza objawy alergii skórnych (swędzenie, zaczerwienienie);

– u kobiet korzystnie wpływa na cykl miesiączkowy, zmniejsza objawy menopauzy oraz zespół napięcia przedmiesiączkowego;

– u mężczyzn wspomaga leczenie bezpłodności oraz schorzeń prostaty;

– wspomaga leczenie depresji, wpływa na syntezę hormonów ”szczęścia”, czyli serotoniny i dopaminy;

– u sportowców wspomaga przyrost tkanki mięśniowej oraz redukcję tkanki tłuszczowej;

– regeneruje błony śluzowe układu pokarmowego;

– przeciwdziała rozwojowi schorzeń neurologicznych, takich jak choroba Alzheimera, stwardnienie rozsiane, zapobiega neuropatii nerwów u chorych na cukrzycę;

– zwiększa koncentrację uwagi oraz pamięć;

– zapobiega rozwojowi chorób układu krążenia (miażdżyca, choroba niedokrwienna serca, nadciśnienie tętnicze), hamując agregację płytek krwi i zwiększając poziom tzw. dobrego cholesterolu. Ponadto działa antyarytmicznie, zwiększa siłę skurczu mięśnia sercowego;
– warunkuje prawidłowy przebieg ciąży i rozwój płodu, buduje bowiem tkankę nerwową mózgu dziecka.

Najlepiej spożywać na zimno.
Olej najlepiej przechowywać w chłodnym, ciemnym miejscu, w temperaturze nieprzekraczającej 20°C, chronić przed słońcem.
Może wytrącić się naturalny osad lub zmętnienie – jest to zjawisko naturalne, które nie wpływa na wartość odżywczą oleju.

Pojemność : 250ml

Dodatkowe informacje

Opakowanie

250 ml

Nazwa producenta

India Cosmetics

EAN

5901138249383