Promocja!

Olej z ostropestu

 29,99  26,99

Olej z ostropestu

Olej tłoczony z najwyższej jakości nasion ostropestu.

HURRY! ONLY 10 LEFT IN STOCK.

Na stanie

Opis

Olej z ostropestu

Olej z ostropestu tłoczony z najwyższej jakości nasion ostropestu.

Ostropest plamisty zawiera bogactwo naturalnych składników dobrych dla jednego z najważniejszych organów ludzkiego ciała – wątroby. Silne synergiczne działanie sylimaryny i innych flawonoidów bardzo szybko regeneruje wątrobę, stymulując regenerację i wytwarzanie nowych komórek wątroby. W związku z tym chroni przed wirusowym zapaleniem wątroby, posiada właściwości przeciwzapalne.

Najważniejszym biologicznie aktywnym składnikiem odpowiadającym za silne wielokierunkowe działanie lecznicze jest zawarta w owocach ostropestu plamistego sylimaryna, która jest silnym przeciwutleniaczem. Jej zawartość dochodzi do 2-3%. Sylimaryna jest kompleksem flawonolignanów, który obejmuje głównie: silibininy, silidianiny i silikristiny, z których najsilniejszym działaniem charakteryzuje się silibinina. Ponadto jej mechanizm działania jest złożony i bardzo korzystny w ochronie hepatocytów – komórek wątrobowych stanowiących podstawowy element strukturalny miąższu wątroby (hepatocyty tworzą ok. 80% masy tego narządu).

Tłoczony na zimno (nierafinowany). Olej, który trafia do Was pochodzi zawsze z pierwszego tłoczenia.

– Powstaje w niewielkich partiach, abyście mieli pewność, że zawsze trafia do Was świeży olej z ostropestu.

– Posiada neutralny smak z ledwo wyczuwalną nutą gorzkości.

– Stanowi doskonały dodatek do posiłków. Dlatego też wspaniale podkreśla smak m. in. sałatek, dressingów, majonezów i past.

– Na tle innych olejów wyróżnia się wysoką zawartością nienasyconych kwasów tłuszczowych, głównie omega-6 i omega-9.

– Zawiera cenne substancje lecznicze sylimarynę i fitosterole. Dzięki temu oczyszcza wątrobę z toksyn i szkodliwych produktów przemiany materii oraz skutecznie ją chroni. Wykazuje silne działanie antynowotworowe, obniża poziom szkodliwego cholesterolu.

– Jest bogaty w witaminy (E, K, C), garbniki i sole mineralne.

– Doskonale sprawdza się jako olej kosmetyczny.  Zawiera duże ilości witaminy E i działa przeciwutleniająco, spowalniając procesy starzenia. Dlatego też jest wykorzystywany przy leczeniu chorób skórnych – działa przeciwzapalnie.

Najlepiej spożywać na zimno.
Olej najlepiej przechowywać w chłodnym, ciemnym miejscu, w temperaturze nieprzekraczającej 20°C, chronić przed słońcem.
Może wytrącić się naturalny osad lub zmętnienie – jest to zjawisko naturalne, które nie wpływa na wartość odżywczą oleju.

Pojemność : 250ml

W sprzedaży również olej z pestek dyni, olej z orzecha włoskiego i naturalne oleje konopne.

Dodatkowe informacje

Opakowanie

250 ml

Nazwa producenta

India Cosmetics

EAN

5901138249376